FREE SHIPPING IN THE NETHERLANDS
SALE - UP TO 40% OFF

REACHIN’ Humbert Tutuarima

Voor de eerste editie van Reachin’ hebben wij het genoegen om het spits af te bijten met Humbert Tutuarima. In deze blog zijn wij bij Humbert thuis geweest en hebben wij daarnaast twee mixes met hem opgenomen bij de Uurwerker. De Uurwerker is de thuishaven van Humbert waar hij drie dagen per week draait als resident. Naast de geluidsopnames, hebben wij de beide mixes ook op film staan. Zie hieronder één van de opnames van de set in de Uurwerker met daaronder de soundcloud links. Scroll verder als je benieuwd bent naar het gesprek dat we hebben gehad met Humbert!

Humbert Tutuarima, 60 jaar en DJ

Mensen hebben wel eens moeite met mijn achternaam. Toch is die echt niet zo moeilijk! Mijn naam is Humbert Tutuarima, net 60 jaar en DJ bij De Uurwerker in Groningen. Daar draai ik drie avonden per week. Tenminste, ik kijk er erg naar uit om dat weer te doen. Tegenwoordig geniet ik als mens echt van kleine dingen. Gezelligheid, muziek, maar ook dit gesprek. Werkelijk alles. Elke dag wandel ik minstens een uur. Er zijn stukken waar ik al tig keren langs ben gelopen, maar toch let ik steeds op verschillende dingen. Mooie dingen. Slechte dingen. Van alles om mijn hoofd leeg te maken. Verder ben ik een sociale man met levenservaring die houdt van een uitdaging. Daarnaast ga ik graag om met jonge mensen. Dat komt grotendeels door mijn werk.

Tijdens zijn set bij de Uurwerker
Horeca en muziek komen samen

Op verschillende manieren ben ik bezig met muziek. Ernaar luisteren, documentaires kijken, maar ook lees ik boeken over artiesten en bands. Ik luister naar erg veel muziekstromen. In de jaren 80 ging ik naast Groningen ook veel uit in Amsterdam. Mijn oudste broer woonde daar, was fotograaf en werkte bij platenmaatschappij CBS. Zo kwam ik daar regelmatig. DJ’s waren er wel, maar dat werd pas in de jaren 90 echt een ding. Elk decennia kreeg echt zijn eigen muziekstijl. Van soul en disco naar hiphop en house. Maar ook echt, baf, ieder nieuw decennium stond er weer iets nieuws. Alsof dat zo moest zijn. Voordat ik zelf begon met draaien, heb ik ruime ervaring opgedaan in de horeca. In verschillende cafés, diverse restaurants en coffeeshops heb ik gewerkt. Ook als leidinggevende. Niet zo’n coffeeshop met van de hasjiesj, maar gewoon voor een bakje koffie hoor! Die werelden komen nu allemaal samen in De Uurwerker.

Muzieksmaak beïnvloed door mijn familie

Al van kleins af aan heb ik die voorliefde voor muziek. Ik kom uit een groot gezin in Groningen, dat bestond uit acht kinderen en twee lieve ouders. Muziek stond altijd centraal in ons gezin, mede door mijn gehandicapte broer. De radio moest altijd aanstaan, omdat hij daar vrolijk van werd. Toen mijn oudere broers en zussen op stap gingen in de puberteit had je veel goede muziek. Dat was in de jaren 70. De opkomst van soul, rock en ook pop. Daarin ben ik erg beïnvloed door de muzieksmaak van mijn broers. Vervolgens trok mijn oudste broer naar Amsterdam om te werken, waarna ik jaren later zelf ook die kant op ben gegaan. Ik trok in bij familie in Almere Buiten en werkte als assistent-bedrijfsleider bij Dr. Adams schoenen in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam.

Bij Humbert thuis
Van Paradiso naar Groningen

Doordat mijn broer al in Amsterdam woonde, kwam ik daar regelmatig. Hij kreeg later een baan in Paradiso, het poppodium van Nederland. Paradiso jongen, fantastische plek. Daar ben ik lange tijd kind aan huis geweest en hielp ik wel eens mee in de horeca. Dit nadat ik eind jaren 80 zelf een jaar in Amsterdam had gewerkt. Later trok ik weer naar Groningen, waar ik meer in de horeca bleef doen. Zo kwam ik ooit bij Café Soestdijk te werken. Een van de studenten die daar werkte had nog twee Technics draaitafels waar hij niets mee deed. Hij stimuleerde mij om zelf vinylplaten te draaien. Ik leende een jaar lang zijn DJ-set en regelde daarnaast een mengpaneel. Zo knoeide ik eerst wat aan, maar inmiddels draai ik al vijftien jaar muziek. Momenteel doe ik dit met Pioneer cd-spelers. Een gezonde combinatie van passie, gevoel voor ritme en een brede smaak. Dat zijn mijn kenmerken als DJ.

Mijn inspiratiebronnen

Mijn muzieksmaak is vrij breed. Vroeger kocht ik veel platen,  soms om het uiterlijk van de hoes. Geen idee wat voor muziek erop stond. Ik las op de achterkanten wie meespeelden met solo artiesten en deed onderzoek naar hun achtergrond. Ook uit sport haal ik mijn creativiteit. Ik vind basketbal erg mooi en muziek sluit daarbij aan. Van wakeboarden, windsurfen en waterskiën word ik ook erg blij. Als ik eenmaal in de zee zwem of sport, vergeet ik de tijd. Ik kom het water niet meer uit. Daar kan ik mij echt focussen. Die focus mis ik tegenwoordig wel bij mensen. Iedereen is zo snel afgeleid en niemand luistert meer naar elkaar. Veel jongeren hebben dat misschien niet door, omdat ze niet beter weten. Maar er is zoveel veranderd, jongen. Dat komt uiteraard door al die nieuwe technologie.

Jij bent een markant persoon

Naast muziek heeft ook kleding altijd een grote rol in mijn leven gespeeld. Als ik iets mooi vind, dan koop ik het. Dat komt van vroeger. Zowel mijn moeder als mijn vader zagen er altijd verzorgd uit. Ook mijn broers en zusters kleden zich altijd goed. Je neemt toch gewoontes over van mensen die dichtbij je staan. Kleding kan een verlengstuk zijn van wie je bent of wilt zijn. Op de kleuterschool wilde ik alleen als cowboy gekleed naar school. Een docent zei op de middelbare school al: jij bent een markant persoon. Ook liep ik later in kledingstijl van de jaren 50: in pak, met een lange jas en een hoed op. Mensen verbaasden zich over wat ik droeg. 

Humbert Tutuarima a.k.a. deejayhummingbird
Muziek en mode liggen dicht bij elkaar

Naast mijn werk als DJ en in de horeca, werkte ik vroeger ook in kledingwinkels. Zo kwam ik nog dichter bij kleding en had ik elke twee maanden wel weer iets nieuws. Nu is het petje heel kenmerkend voor mij. Ik kleed mij zoals ik ben. Mijn broer ging een tijdje met een fotomodel. Zij zagen er beide ook vaak goed uit. Mijn beide broers waren een echte inspiratiebron voor mijn kledingstijl. Door zijn relatie met een fotomodel, kwam ik ook snel in contact met mode. Mijn interesse ging al snel uit naar mooie of leuke kleding. Door mijn interesses heb ik ook op enkele modeshows muziek verzorgd. Uiteindelijk liggen muziek en mode erg dicht bij elkaar.

Bij Humbert thuis
Geen DJ kan tegen een liveband op

Een plaatje draaien kunnen we allemaal, maar echt een goede set neerzetten, dat is andere koek. Ik probeer zelf altijd een verhaal te vertellen. Er moet een lijn in je set zitten, met een correcte opbouw. Vaak draai ik zes uur op een avond en dat is echt lang. Dan is het best moeilijk om elke avond met iets nieuws te komen. Af en toe tikt iemand mij dan op m’n schouder om even iets anders te draaien. Daar kan ik altijd zo om lachen. Toch gaat er niets boven een liveband. Echt waar, daar kan geen DJ aan tippen. Ik ben bij concerten van Earth, Wind & Fire, David Bowie en Jon Bon Jovi geweest. Maar ook bij Prince, Talking Heads, Beyoncé, Simple Minds en veel meer. Fenomenaal. Dat effect krijg je niet met alleen een DJ-set op een podium.

De laatste adem van mijn broer

Het meest indrukwekkende dat ik ooit heb meegemaakt is het overlijden van mijn zwaar geestelijke en lichamelijk gehandicapte broer. Ik was toen ergens in de 30. Ik heb hem zijn laatste adem zien uitademen. We moesten zelf de stekker eruit trekken, omdat het niet meer ging. Het is niet in woorden uit te leggen hoe je uit zo’n negatieve spiraal komt. Zijn dood heeft mij doen besluiten, in overleg met mijn toenmalige vriendin, om te gaan trouwen. Ik had nooit iets met trouwen. We waren toen al dik tien jaar bij elkaar en bezig om een huis te kopen. Het voelde alsof ik iets terug moest geven aan mijn ouders, die al redelijk op leeftijd waren. Mijn vader was qua gezondheid al een beetje op zijn retour. Uiteindelijk zijn we getrouwd en een paar jaar later weer gescheiden. Tijdens die scheiding overleed mijn vader. Ik moest mezelf er echt doorheen slepen. Destijds had ik ook net geen werk meer. Ik heb nog steeds geen idee hoe ik daaruit ben gekomen. Je gaat gewoon verder.

Het grootste compliment in mijn leven

In mijn leven heb ik hele diepe gronden gezien. Tegenslagen blijven een litteken op je hart. Door voor jezelf te kiezen, leer je dat een plekje te geven. Kiezen voor dingen waar je zelf gelukkig van wordt. De begrafenis van mijn vader vergeet ik nooit meer. In de tijd daarvoor werkte ik bij De Pintelier. Ik had een hele speech voorbereid en wist ‘m praktisch uit mijn hoofd. Plots zag ik allemaal oud-collega’s van De Pintelier zitten. Ook mensen die al jaren weg waren en daar schrok ik van. Dat deed mij wat. Ik heb mijn speech maar van het papiertje gelezen, zodat ik ze niet hoefde te zien. Na mijn speech ben ik direct naar ze toegelopen en daar vertelde een oud-collega mij: ‘Jij bent altijd ons voorbeeld geweest. Van jou hebben we alles geleerd’. Dat is het grootste compliment dat ik ooit heb ontvangen.

Bij Humbert thuis
Realiseer je goed welke kansen voorbij komen

Ambities blijf je altijd houden, maar die zijn nu minder aanwezig in vergelijking met toen ik 30 was. Vroeger had ik tien dromen tegelijk. Nu misschien nog twee. Achteraf had ik meer kansen moeten pakken in die jongere jaren. Ik was niet heel ambitieus, maar had het wel moeten zijn. Is achteraf makkelijk praten natuurlijk. Op dit moment heb ik geen grote ambities meer. Als iets gebeurt, dan gebeurt het. Maar als het niet komt, dan maar niet. Ik wil toch een tip meegeven aan de mensen die dit lezen: word op je 25e iets serieuzer. Realiseer je goed welke kansen er voorbij kunnen komen. Wees alert en pak ze. Heel veel twintigers en dertigers realiseren zich niet hoe belangrijk periode in je leven is. Hier word je gemaakt, gevormd en volwassen. Gisteren was ik 25, zo ineens 32 en nu ben ik hier. Maak er iets van.

Geschreven door Lars Meijer